ВТОРА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ „ТОЛЕРАНТНИ ЗАЕДНО“

ВТОРА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО
ПРОЕКТ „ТОЛЕРАНТНИ ЗАЕДНО“
В средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Пордим се проведе втората пресконференция и втора родителска среща по проект „Толерантни заедно“ , одобрен за финансиране от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз. Отчете се изпълнението на дейностите до този етап на проекта, като се отдели специално внимание на  дейностите свързани с ученическите клубове по интереси. Отчетоха се следните резултати от работата на клубовете:
Клуб “Език свещен“ 1-4 клас /ръководител–Камелия Вълчева/
Учениците изучават творчеството на Елин Пелин, Джани Родари, Емилиян  Станев, Алън Милн. Задълбочиха се знанията им за строежа на езика, подобри  се четивната им техника. Децата оформят читателски дневник, читателско  портфолио.
Клуб “Език свещен“ 5-8 клас /ръководител–Надежда Друмева/ Учениците разграничават художествен текст от нехудожествен, преразказват  епизоди от художествения текст, четат по роли, словесно описват портрета на  героя. Учениците се запознават с различните традиции и празници, оформят и  подготвят табла. Запознават се с творчеството на Иван Вазов, Христо Ботев,  Ран Босилек. Работят с различни видове речници, правят фонетичен анализ и определят звуковия състав на думата, преговарят частите на речта, определят  граматичните признаци – род и число, разбират функциите на изменяемите  части на речта.
Клуб «Бит, традиции и етнография» /ръководител–Светлин Маринов/
Основни теми, по които се работи: – «Как се прави интервю, кои са основните  въпроси?», «Радословно дърво», «Работа на терен в търсене на забравени народни обичаи и песни», «Класификация на етносите», «Изворите на  етнографията», «Известни народни музиканти от област Плевен».
Клуб «Фолклорна закачка» /ръководител–Даниела Цолова/
Учениците разучават хора от северняшка, тракийска и шопска област: «Бреговско хоро», «Ломска шира», «Видинска ръченица», «Черкезко хоро», «Трите пъти», «Право тракийско хоро», «Граовско хоро»,«Главинишка копаница», «Кукунешко хоро».
Клуб «Северняче» /ръководител–Биляна Денева/
Учениците разучават хора от различни етнографски области: «Селско шопско», «Дайчово», «Свищовско», «Ръченица», «Граовско», «Лазарски танц». Учениците изучават традициите свързани с Коледуването, Сурвакането  и кукерския празник Сурва, Лазарица, Великден и др. Те взимат дейно участие  в публичните прояви.
Клуб «Етника» /ръководител–Борислава Симеонова/
Учениците се запознават със спецификите на различните фолклорни области и  разучават много песни: «Заблеяло ми е агънце», «Отишла емалка мома», «Брей де се е чуло», «Малки моми из друм тичат», «Василица», «Ходила в гора», «Малка мома цвете брала» и др.
Клуб «Балканско настроение» /ръководител–Красимир Калинков/
Учениците разучават и изпълняват в оркестров вариант различни мелодии, запознават се с размер 9/8–дайчово хоро, разучени са традиционни мелодии от ромския етнос–«Бул шукар», «Малина,малина», «Сае рома», «Джелем,  джелем» и др., Представени са и мелодии в размери от гръцката фолклорна традиция–2/4 и 6/4.Изучават ритмически фигури и жанрове в размер 2/4–влашко хоро, право хоро, ритми от ромската фолклорна традиция.
Клуб «Арт колор» 1-4 клас /ръководител–Румяна Бонева/
Учениците изработват различни украси, моделират, прегъват, декорират,  подреждат различни по вид и големина материали. Изработват табла за  празниците. Придобиват умения за съчетаване на различни цветове, форми и
модели. Изработват мартеници, цветни понпони, гирлянди.
Клуб «Арт колор» 5-8 клас /ръководител–Илияна Иванова-Лазарова/ Учениците изработват сурвачки, коледни картичички–покани, коледна украса. Изучават основни техники в приложните изкуства, техники за изрязване и  апликиране. Изработват декопаж, проект-скица за маска на любим герой, картички с 3D решение.
Клуб «Мелпомена» /ръководител–Виолета Йорданова/
Учениците усвояват умения за влизане успешно в образ, четат артистично  сценария, наизустяват думите на своя герой, представят свой проект за декор и  облекло. Участват във възстановките на празниците Игнажден, Банго Васил,  Лазарица и Йедерлези. При публичните изяви работят активно с другите клубове.
Клуб «През обектива» /ръководител–Петя Тодорова/
Учениците се запознават с устройството на фотоапарата, принтера, ламинатора. Отразяват различни събития и празници. Заснемат по населени места по дготовката за различни празници. Заснемат домашни любимци, цветя и др. Събират и обработват снимковия материал. Изготвят табла.
Клуб «Рецептите на баба» /ръководител–Анелия Атанасова/
Учениците усвояват техники като месене на тесто, варене, пържене,
печене, разбиване на яйца, почистване на плодове и зеленчуци,
измиване, обелване, рязане и смесване. Работят с миксер и други кухненски  уреди. Могат да приготвят топли и студени предястия, супа-топчета, супа от  леща, хляб, празнична вита баница, пиле фрикасе, винен кебап, мусака, крем-карамел с тиква и други десерти.
Клуб «Спорт за малки и големи–фитнес аеробика» /ръководител–Албена Игнатова/
Учениците усвояват техники за правилно дишане по време на усилие и по време на отпускане на мускулатурата. Запознати са с високо интензивната тренировка. Усвояват техники с упражнения за ускоряване на метаболизма и сърдечната чистота,. Успешно се справят с кардио тренировките и натоварване и издържливост на тялото;
Клуб «Спорт за малки и големи–футбол» /ръководител–Илиян Джуров/
Учениците усвояват техники като защита при различни ситуации–при числено превъзходство на противника, при постепенно нападение. Отиграват удари от движения и центрирания. Изучават в детайли възможностите и подготовката за удар, както и центрирания от движения и от свободен и ъглов удар.
Клуб «Спорт за малки и големи–бадминтон» /ръководител–Катя Толубска/
Учениците усвояват техники за подаване и посрещане на перото. Упражняват се в предвижване в игрището и готовност да отиграят перото. Тренират начален удар–сервис при бадминтона. В резултат от работата по проекта се насърчава участието на учениците в образователния процес, развиват се творческите способности на учениците с цел съхранение на културната им идентичност, постигат се реални резултати в образователната интеграция на учениците от етническите малцинства в рамките на община Пордим, повишава се мотивацията на родителите за участие в образователния процес и подпомагане образователната интеграция на децата, създават се условия за преодоляване на негативните обществени нагласи, основани на етнически произход и културна идентичност